czwartek, 22 marca 2012

Łosoś w pomarańczach

Kolejny przepis nie pochodzi z kuchni Nigelli Lawson. Danie bardzo proste, przygotowane bez doddatku tłuszczu. Chyba idealne na wiosnę, kiedy prawie wszystkie  przechodzmy  na dietę:)

Potrzebujemy rybę. Ja wybrałam łososia, bo bardzo odpowiada mi jego połączenie z pomarańczami.


Rybę pieprzymy, elentualnie solimy i pakujemy do rękawa do pieczenia. Całość wkladamy do naczynia żaroodpornego.



Przed zamnięciem rękawa rybkę okładamy plasterkami pomarańczy. I zamykamy. Całość ląduje w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 30minut (czas pieczenia będzie oczywiście zależny od wielkości ryby).

Moje pomarańcze były jakieś blade...

I gotowe. Tak całość prezentuje się na talerzu. Tu z sałatką i sosem 1000 wysp na bazie jogurtu naturalnego.


Dzięki pomarańczom ryba jest soczysta i aromatyczna. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Mniam, lubię takie połączenia smakowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm uwielbiam ryby, wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń

To miejsce jest idealne na brak Twojej reklamy!