niedziela, 12 maja 2013

Ciasto cytrynowe Nigelli Lawson

Dawno już na blogu nie było żadnego przepisu Nigelli, ale mam nadzieję, że uda mi się nadrobić zaległości.
Dziś ciasto cytrynowe, przepis idealny na niedzielę. Deser idealny do popołudniowej kawki.

Potrzebujecie:

  • 200g masła + tłuszcz do wysmarowania formy
  • 200g cukru (osobiscie używam muscovado)
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 200g mielonych migdałów (mielę całe blanszowane w blenderze)
  • 3 jaja
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 cytryny
  • 100g cukru pudru
Masełko należy roztopić w garnku. Zdjąć z ognia, dodać cukier, mąkę kukurydzianą, migdały, proszek do pieczenia, skórkę otartą z cytryn. Wymieszać i powoli dodać jajka. Taką masę wlać do wysmarowanej formy (ja używam formy do tarty. Piec 30-45 min (zależnie od grubości ciasta) w temperaturze 180st.
Ciasto upieczone musi być suche w środku (sprawdzam drewnianym patyczkiem).

Na gazie zagotować sok wyciśnięty z cytryn z cukrem pudrem. Gotowym płynem nasączyć upieczone ciasto.
Ostudzić i gotowe.

Uwaga - zdjęcia nie oddają smaku!




5 komentarzy:

To miejsce jest idealne na brak Twojej reklamy!