Dziś ciasto cytrynowe, przepis idealny na niedzielę. Deser idealny do popołudniowej kawki.
Potrzebujecie:
- 200g masła + tłuszcz do wysmarowania formy
- 200g cukru (osobiscie używam muscovado)
- 100g mąki kukurydzianej
- 200g mielonych migdałów (mielę całe blanszowane w blenderze)
- 3 jaja
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cytryny
- 100g cukru pudru
Ciasto upieczone musi być suche w środku (sprawdzam drewnianym patyczkiem).
Na gazie zagotować sok wyciśnięty z cytryn z cukrem pudrem. Gotowym płynem nasączyć upieczone ciasto.
Ostudzić i gotowe.
Uwaga - zdjęcia nie oddają smaku!
Mmm.. pycha ! ;D Wypróbuję przepis .
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie cytrynowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńNo i smak narobiony:X
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, ah ♥
OdpowiedzUsuńpyszota :)
OdpowiedzUsuń