niedziela, 1 stycznia 2012

Ślimaczki z czekoladą

Po długiej przerwie czas na kolejny przepis. Dziś bardzo proste, ale wg mnie strasznie smaczne ciasteczka ślimaczki.

Potrzebujemy:
- ciasto francuskie (ja kupuję gotowe)
- nutellę lub inny krem czekoladowy albo orzechowy
- ewentualnie bakalie - ja preferuję orzechy


No to do dzieła.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy lub rozwijamy z rolki. Smarujemy nutellą, zostawiając mały margines na brzegach. Posypujemy bakaliami.



Całość zawijamy i tniemy na  plasterki grubości o 1.5 - 2 cm. Plasterki układamy na papierze do pieczenia (na blasze).



Pieczemy około 15 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Gdy urosną i się zrumienią są gotowe do zjedzenia. Na ciepło lub na zimno.


Zawsze można się z kimś podzielić,  jeśli jakieś ocaleją!
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. @Obsession gwarantuję, że smakuje też świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. po Sylwestrowym szaleństwie podziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajny przepis:) dla takiego beztalencia kulinarnego nawet łatwy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mam talentu do pieczenia ciast, więc przepis idealnie dla mnie, bo jest łatwy i szybki :P

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam ciasto francuskie! wielokrotnie robiłam różne kopertki, zawijańce zarówno na słodko (dżem) jak i słono (pieczarki). jednak nie wpadłam na to żeby użyć nutelli :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł na szybki deser :) Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

To miejsce jest idealne na brak Twojej reklamy!